Månadens partner: Øresunddirekt

oresunddirekt-johanwessman

I denne måned har vi talt med Anna Bolander fra ’Øresunddirekt Danmark’, Karin Lundvall fra ’Øresunddirekt Sverige’ og Malin Dahl fra ’Arbetsförmedlingen’ om glæderne ved at være med i et stort projekt og om, at Øresunddirekt åbnede samme dag som Øresundsbroen. Et fint symbol på vigtigheden af at samarbejde på tværs af sundet, hvilket blev endnu mere aktuelt, da broen blev åbnet.

Øresunddirekt er en grænseregional informationstjeneste som består af to afdelinger – et informationscenter i Malmø og en kommunikationsafdeling i København. Øresunddirekt er med i delprojektet ’Gränshinder’.

I Malmø finder man både Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne og Skatteverket. Og personalet kan blandt andet hjælpe med at besvare spørgsmål om jobsøgning i Øresundsregionen, danske erhvervsuddannelser, skatteregler og socialsikring for folk, som pendler mellem Sverige og Danmark.

I København findes Øresunddirekts kommunikations afdeling, som driver de to websider; www.oresunddirekt.se /.dk og www.oresunddirektbusiness.se /.dk og her arbejder Anna.

Projektet har skabt bedre kendskab til målgruppen
Anna fortæller, at projektet har givet dem en større indsigt i, hvilke informationsbehov forskere fra ESS har i forhold til at pendle mellem Danmark og Sverige. Et kendskab som ikke kun kommer den smalle målgruppe til gode, men alle internationale pendlere, fordi materialet, der er til gengængeligt på engelsk, er blevet tilpasset og udvidet som resultat af den nye viden. Karin og Malin uddyber; ”arbetet med gränshinder inom olika fackområden har dels gjort att vi har kompetensutvecklat oss själva! Detta är väldigt värdefullt för vårt arbete på Øresunddirekts informationscenter där vi dagligen möter gränspendlarna och därför har allt att vinna på att kunna ge dem så korrekt och uppdaterad information som möjligt! Dels har det varit värdefullt att inom ett konkret projekt arbeta med partner på tvärs över sundet och få nya kontaktytor.”

Inspirerende samarbejde
Det er ikke kun det interregionale samarbejde, der har været positivt fortsætter Karin og Malin, ”det gick snabbt att hinna synergier med andra delprojekt. I vårt fall tänker vi då främst på delprojektet ”Welcoming International Talants” med vilka vi har inlett ett samarbete kring medföljande som har möjlighet att jobba i båda länderna. Ett samarbete som vi även kommer att fortsätta med efter att vårt delprojekt nu är slut vid årsskiftet!”. Anna tilføjer, ”også samarbejdet med de fagfolk, der har været koblet på fra forskellige områder, har været positivt og inspirerende. De myndighedseksperter, jeg har mødt i projektet, har været utroligt engagerede, hvilket smitter af på hele tilgangen til projektet”.

Forankring
Arbejdet med grænsehindringer stopper ikke, når projektet slutter: ”vores opgave er at formidle projektets resultater til brugerne af vores hjemmesider, det er det, vi skal, når rapporten er færdig, og den måde vi forankrer projektet hos Øresunddirekt Danmark.” Afslutter Anna.

Gränshinder er det første delprojekt der afsluttes. Deres rapport om gränshinder för EU- och tredjelandsmedborgare offentliggøres i december og delprojektet afsluttes med en konference d. 15. December 2016 i København. Her fremlægges alle de resultater som sidenhen skal omformuleres til let forståelig tekst på øresunddirekt.dk/se.