Ny benchmark-analys för Öresundsregionen

Internationell attraktionskraft har tagit fram en benchmark-analys för Öresundsregionen, vad gäller dess attraktionskraft för utländska direktinvesteringar (fDi). I analysen jämförs regionen med Aargau i Schweiz, Thames Valley i Storbritannien samt Rhône-Alpes i Frankrike.

– Att jämföra andra regioner med vår region har vissa utmaningar eftersom vår region omfattar två olika länder, säger Christine Mellborg, projektledare för Internationell attraktionskraft.

Analysen jämför de utvalda regionerna efter en kvalitetsmodell (företagsklimat, industrikluster, infrastruktur och tillgänglighet, arbetskraftsförsörjning samt livsmiljö) och en kostnadsmodell (arbetskrafts- och fastighetskostnader). Dessutom analyserar rapporten Öresundsregionens främsta styrkor i sammanhanget: life science, ICT-sektorn, livsmedel/fødevarer och förpackning samt cleantech.

– Rapporten visar vilka våra främsta styrkeområden är, liksom våra främsta styrkeområden, säger Christine Mellborg. Vi kommer senare formulera värdepropåer med fokuserade budskap för att marknadsföra regionen som ett centrum för materialforskning och life sciences.