Månedens partner: ESS

Denne måneds partner er ESS og vi har talt med Pia Kinhult, som er ’Head of Host State Relations’ på ESS og som indgår i Advisory Board og den overordnede styregruppe i ’ESS & MAX IV: Cross Border Science and Society’ projektet. Pia fortæller her, hvorfor ESS er involveret i projektet, og hvad de kan se sker som følge af projektets aktiviteter.

ESS vil være med til at skabe udvikling

”Vi er meget begejstrede for projektets forskellige fokusområder og er repræsenterede i alle delprojekterne på nær ’Internationell attraktionskraft’”. Pia fortæller, ”Vi vil gerne forankre ESS geografisk og ser projektet som en mulighed for at være med til at gøre noget ved de fælles udfordringer, vi har, på tværs af sundet. For os giver det stor værdi at være med i kredsen af forskellige regionale aktører, og så knytter det ESS og MAX IV endnu tættere sammen, hvilket også er vældig positivt for os.”

Ketchup-effekten

Pia Kinhult har været meget positivt overrasket over at se, hvordan MAX4ESSFUN projektet er blevet mere og mere populært, som projektet er skredet frem. ”I starten var det en bekymring, om vi ville få brugt alle midlerne, og om det var en attraktiv ordning for de studerende. Men nu har det vist sig, at vi har utroligt mange gode ansøgninger, det er som en ketchup-effekt og det er jo herligt, med al den interesse, måske er vi allerede mere forankret, end vi tror.”, siger Pia.

Projektets kontakter skal udnyttes i fremtiden

Når man spørger Pia, hvordan ESS tænker at forankre projektets indsatser fremadrettet, er hun meget klar: ”Projektet har startet en masse, som fortsætter. Vores engagement i ’Gränshinder’ projektet og i ’Välkomnande av internationale talanger’ har skabt rigtig gode kontakter til myndigheder og muligheder, som vil fortsætte med at vokse og skabe gode forhold for fortsat at løse problemerne i forhold til SKAT og til at skabe bedst mulige vilkår for internationale vidensmedarbejdere i vores region.” Pia fortsætter ”og når det gælder forskningssiden, så er det definitivt første initiativt af mange og MAX4ESSFUN har været meget værdifuldt. Intet af projektet bliver tabt, for aktiviteterne er helt i linje med, hvad vi er nødt til at gøre. Det vigtige er, at vi får fordelt et ejerskab til de forskellige aktiviteter fremadrettet.”

Fakta om ESS

”ESS er en stor europæisk investering, som er internationalt forankret og derfor er det vigtigt, at vi får mest muligt ud af denne satsning”, fortæller Pia. ”Det betyder, blandt andet, at de over 400 ansatte, som kommer fra 47 forskellige lande skal kunne rejse mellem Lund og København. Vi skal huske på, at man har gjort denne store investering, og kontinuerligt må arbejde på at få det bedste ud af det”.

  • Antal ansatte: 408
  • Antal lande: 47

Andel af mænd og kvinder: ca 35% kvinder og 65% mænd, hvilket er i linje med hvordan teknikbranchen ser ud i dag.

European Spallation Source