Kick-off för projektet i Malmö

Så blev Interreg-projektet ESS & MAX IV Cross Border Science and Society skudt i gang d. 18. september 2015 på Scandic hotel ved Triangeln i Malmö. Omkring 80 deltagere var samlet til et festligt startskud på de næste tre års spændende samarbejde mellem alle projektets 27 parter fra Danmark, Sverige och Norge.

[espro-slider id=93]

Velkomst ved Daniel Persson (Region Skåne) og Jesper Allerup (Region Hovedstaden), som er Lead Partner for hele projektet og koordinerende partner på den danske side. Efter velkomsten fremhævede den fælles projektledelse bestående af Eskil Mårtensson, Kristina Sandberg, Jakob Øster og Solveig Hvidtfeldt betydningen af at tænke helheden ind mellem de forskellige arbejdspakker i projektet, samt projektledelsens fokus på at skabe synergi og grænseregionalt merværdi, som et resultat af alle aktiviteterne.

Hvilken rolle spiller projektet for anlæggene?

Pia Kinhult fra ESS og Jesper Andersen fra MAX IV fortalte om, hvorfor de to forskningsanlæg ser stor værdi i at deltage i projektet. Og hvordan de forventer sig meget af at kunne rekruttere masser af dygtige fagfolk fra universiteterne i fremtiden, mens alle problematikkerne omkring grænsehindringer, tiltrækning af virksomheder og talenter, samt regionale leverandører til anlæggene, er helt afgørende faktorer for, at anlæggene bliver en succes. Jesper Andersen fra MAX IV kunne desuden rapportere, at MAX IV acceleratoren netop i samme uge har været ’up and running’ for første gang!

De fem arbejdspakker:

Et nyt regionalt netværk for materialeforskning

70 % af projektets budget går til at opbygge et grænseregionalt netværk og forskeruddannelsesprogram mellem de 8 deltagende universiteter. På dagen var professorerne Sine Larsen fra Københavns Universitet, Stacey Sörensen fra Lunds Universitet og Helmer Fjellvåg fra Oslos Universitet på scenen og fortælle om, hvilke store muligheder de ser i at opbygge et tæt forskernetværk på tværs af regionen. De glæder sig til, at de og alle deres unge forskere får mulighed for at være med i et interregionalt forskningssamarbejde med ESS og MAX IV som omdrejningspunkt. Og selvom en videnskabsmand ikke vil sige at 1+1=3, så mente Stacey Sörensen fra Lunds Universitet godt, at man i dette projekt kunne konkludere at 1+1= >2.

Markedsføring af regionen internationalt

Axel Steuwer fra Invest i Skåne fortalte, at han ud fra forskellige kortlægninger kunne konkludere at desto tættere man bor på et neutronforskningsanlæg, desto lykkeligere er man. Arbejdsgruppens opgave bliver nu at fortælle virksomheder i hele verden, at det er i vores region, de spændende ting sker.

Kampen om de internationale talenter

Joo Ran Noreen fra International House og Susanne Mattsson fra Invest in Skåne fortalte om, hvordan de sammen vil udvide deres Expat panel til også at omfatte internationale forskere, så de kan blive klogere på hvilke særlige initiativer denne gruppe har brug for, når de bosætter sig i vores del af verdenen. Sammen vil de i arbejdsgruppen skabe sociale og faglige events, culture and leisure guidings, fælles information og meget mere, som skal gøre det attraktivt at flytte til regionen.

Leverandørbasen

Arne Jensen fra Big Science sekretariatet fortalte om hvordan, Bigscience.dk, IUC-Skåne og Industriel Platform sammen er ansvarlige for den arbejdspakke, der skal skabe opmærksomhed omkring virksomhedernes mulighed for at blive leverandør til de to anlæg. Både i opbygnings- og driftsfasen vil der være store ordrer på anlæggene, som regionale virksomheder kan få glæde af. Derfor vil de arbejde for at skabe opmærksomhed på mulighederne, og lave kurser og møder, som gør de regionale virksomheder klar til at byde ind på opgaverne.

Hvornår er det svært at være international interregional pendler?

Johan Tiedemann fra Øresundskomiteen indledte sit indslag med at fortælle om arbejdsgruppens fokus og gav så ordet til Dragos Mihai fra ESS. Dragos Mihai fortalte på underholdende vis om sine erfaringer med at bo i København og arbejde i Sverige som rumænsk statsborger. Han havde blandt andet opdaget, at der i Danmark findes en uløselig trekant mellem at have et cpr nummer – en adresse – og en bankkonto. Du er nødt til at have alle tre dele på en gang, det ene er afhængigt af det andet. Desuden er du prisgivet alle informationer på offentlige transporttavler, fordi alt er på enten svensk eller dansk. Så ind imellem ville han ønske, at han kunne sejle kajak frem og tilbage. Heldigvis findes der et stort fællesskab på de sociale medier, som deler deres frustrationer om at være international pendler i ØKS. Tjek selv #oresundtog #needtogettowork #commutingsucks. Alle disse udfordringer vil arbejdspakken arbejde med at løse i løbet af de næste tre år.

Helheden skal være større end enkeltheden

Interreg-sekretariatet var repræsenteret ved Magnus Schönning og Daniel Pettersson. De gennemgik de administrative regler, som I kan læse om her: http://www.interreg-oks.eu. Og så talte de om, hvor spændte de var på at følge projektet og at de forventede sig meget af alle involverede. De mindede om, at det er et interregionalt projekt og at det vigtige derfor er, at vi formår at drage nytte af hinandens ekspertise og opbygge netværk på tværs til gavn for hele ØKS regionen.

How Scandinavians work – Cracking the Scandinavian Code

Den engelske antropolog Colin Moon afsluttede dagen på bedste vis ved at reflektere over de store forskelle mellem arbejdsgange i Norge, Sverige og Danmark – hvor vi har størst risiko for at gå fejl af hinanden? Det var en meget underholdende afslutning, der fik smilet frem hos alle deltagere.

Text: Solveig Hvidtfeldt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *