Jobbmässa för expats i Malmö

Att både vara expat* eller medföljande, bo på ena sidan av Öresund och arbeta på andra sidan – hur funkar det? Och vilka jobb finns att få? Det försökte Internationell attraktionskraft ge svar på genom sitt arbetsmarknadsevent på STUDIO Malmö den 10 maj.

Ett hundratal expats från hela Öresundsregionen samlades för föredrag, jobbmatchning och mingel i Malmö den 10 maj. På agendan stod både att lära sig om kulturella skillnader mellan Sverige och Danmark, men framförallt att få möjlighet att hitta en ny arbetsgivare eller få veta mer om vad som gäller när man jobbar i ett land men bor i ett annat land i Öresundsregionen.

Dmytro Palets från Ukraina bor i Lund och har följt med sin fru som fått jobb på Lunds universitet.

ÖresundDirekt stod till tjänst för att upplysa om vilka möjligheter – och hinder – som finns när man vill pendla mellan Danmark och Sverige, särskilt som medborgare i ett land utanför EU. Dmytro Palets från Ukraina och som bor i Lund stod i kön till ÖresundDirekt just för att ta reda på hur han som så kallad tredjelandsmedborgare skulle kunna jobba i Danmark med ett svenskt uppehållstillstånd. ”Jag har följt med min fru som fått jobb på Lunds universitet och jag söker arbete inom IT-branschen” säger Dmytro, som fått reda på mässan genom Lund International Citizen hub.

För själva arbetstillfällena hade olika rekryteringfirmor ställt upp informationsbord, tillsammans med olika offentliga så kallade främjandeorganisationer som Work in Denmark, Copenhagen Capacity och Invest in Skåne. Köerna till de olika borden var långa och därför kunde man även mingla och utbyta erfarenheter i Studio Malmös lokaler.

Rosemary Thoppil har flyttat med sin make från Indien till Köpenhamn och skulle kunna tänka sig att arbetspendla till Sverige.

Rosemary Thoppil har flyttat med sin make från Indien till Köpenhamn och skulle kunna tänka sig att arbetspendla till Sverige. ”Jag har en ingenjörsexamen inom IT och fem års arbetslivserfarenhet och söker jobb inom IT och databashantering, gärna med inriktning mot kvalitetssäkring”, säger Rosemary som också berättade att hon fått reda på eventet genom en vän, som i sin tur hade sett det på facebook.

Eleanna Delvenakioti har flyttat till Lund från Grekland för att studera ekonomi och tar sin examen i juni.

Eleanna Delvenakioti har flyttat till Lund från Grekland för att studera ekonomi och tar sin examen i juni. ”Det innebär att jag söker entry-level jobb eller praktikplatser inom den finansiella sektorn”, säger Eleanna, som också kan tänka sig att arbetspendla till Danmark. Eleanna hade även hon fått reda på eventet genom en vän, som i sin tur hört det från Lunds universitets karriärstöd.

* Expat = ett samlingsbegrepp för personer som tillfälligt eller permanent bor i ett land där denne inte är medborgare i. Kommer från engelskans expatriate.