Månedens partner: Science Village Scandinavia

September måneds partner er Science Village Scandinavia, som er en del af delprojektet Internationell attraktionskraft. Vi har talt med Fredrik Melander, som er ansat i Science Village.

Ifølge Fredrik Melander, så understøtter interreg-projekt hele ideen med Science Village og derfor har de fra Science Village en generel interesse i hele projektet, selvom de kun er officielle partnere i delprojektet Internationell Attraktionskraft.

”Vores opgave i Science Village er helt kort at understøtte udviklingen på det konkrete område, vi kalder Science Village, så ESS og MAX IV får optimale forhold som forskningsanlæg.” fortæller Fredrik og fortsætter ”En del af vores opgave er også at tiltrække aktiviteter og synliggøre området, så vi kan engagere den del af forskningsmiljøet i Norden og Europa, som har interesse i anlæggene. Derfor er alle projektets dele relevante for os i Science Village.

Projektet skaber ny viden om Internationell Attraktionskraft
Fredrik påpeger, at arbejdet med Internationell Attraktionskraft i forhold til ESS og MAX IV er nyt, og derfor er der mange ting, delprojektet bygger op fra bunden. Han fortæller: ” På mange områder findes der en forhistorie – men spørgsmålet om, hvordan der arbejdes med branding af ESS og MAX IV, er nybrudsarbejde. Vi arbejder med at udvikle konceptet og netværket, der skal til for at styrke aktiviteterne, og i projektet er alle nøglespillerne med, som skal samles for, at vi i fællesskab kan starte arbejdet. På den måde ser jeg, at projektet sætter mange nye ting i gang, som skal tænkes ind i et fremtidigt langsigtet perspektiv. Vi er startet, og så handler det om at få alle aktiviteterne videreudviklet og indarbejdet i det ordinære arbejde.”

Et samarbejde, der lykkes
Fredrik fortæller, at Science Village især er optaget af at få gode netværker på plads på tværs af universiteter og også koble dem til relevant industri. Men et andet vigtigt aspekt af hele projektet er den handlekraft, der ligger i at få de rette embedsfolk til at kende hinanden, og det, mener han, er lykkedes. Han fortæller: ”Projektets styrke er, at det engagerer hovedinteressenterne. Man har lykkedes med at bygge konkrete samarbejder op. Og det, er jeg overbevist om, kan få en seriøs impact i fremtiden. Fodfolket har lært hinanden at kende på tværs af sundet, og det kommer der helt sikkert noget godt ud af i fremtiden, for det er vigtigt, at vi ved, hvem man skal ringe til, hvis man skal have ting til at ske.”


Baggrundsinfo
Science Village Scandinavia AB ejes af Lunds kommune, Lunds universitet og Region Skåne.
Selskabet er skabt for at støtte udviklingen af MAX IV og ESS ved at planlægge og udforme infrastrukturen på området mellem anlæggene, som selskabet ejer.

Selskabet har tre hovedopgaver:

  • At udnytte og udvikle det fysiske område mellem ESS og MAX IV
  • At få universitetets outstations, forskningsinstitutter og industrielle brugere til at etablere sig på området.
  • At skabe et Science Center på områdetMarken bliver til en hel by

Området er hele 18 hektar stor med mulighed at opføre 250 00 kvm bygninger. Derfor er det er et langsigtet arbejde, og ender med at være en hel ny videnskabelig og innovativ bydel i Lund. Der er udviklet en byggeplan for den første del, som indeholder gæstehuse for forskere, laboratorier og kontorer og SVS venter nu på at den første detaljeplan bliver klar.

Selskabet ejer jorden, som de sælger af til forskellige virksomhedsudviklere. Så fx bliver gæstehuset, kantine og de første kontorbygninger bygget af Wihlborgs respektive SKANSKA.